Nationale Woongarantie geeft woningkoper zekerheid bij stijgend aantal gedwongen ontslagen

29 september 2023

Het toenemende aantal faillissementen, met bijbehorende ontslagen, geeft een somber beeld voor de Nederlandse economie. Tot augustus vroegen meer bedrijven hun faillissement aan dan in heel 2022, en volgens BNR staat Nederland een ‘angstaanjagende hoeveelheid faillissementen’ te wachten. Deze trend werpt een schaduw op de toch al moeilijke woningmarkt. De recentelijk gelanceerde Nationale Woongarantie (NWG) heeft echter een oplossing en biedt huizenkopers meer zekerheid dat zij, zelfs bij onvrijwillige werkloosheid, hun woonlasten kunnen blijven betalen.

Meer zekerheid voor de koper

Wie een huis koop met de Nationale Woongarantie en in de eerste vier jaar na aankoop van het huis meer dan 15% aan inkomen verliest vanwege onvrijwillige werkloosheid, ontvangt van de Nationale Woongarantie een uitkering ter hoogte van 50% van de bruto hypotheeklasten, met een maximum van €4000,- per maand. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand met een maandelijkse hypotheek van €1200,- een uitkering van €600,- per maand van de NWG zou ontvangen.

Afgesloten door de verkoper

Het unieke van de Nationale Woongarantie is dat deze geheel kosteloos is voor de koper. Het is de verkoper van de woning die de Nationale Woongarantie afsluit, als een toevoeging aan het huis. De koper kan vervolgens zonder kosten van deze garantie profiteren en zijn of haar garantiecertificaat claimen na aankoop. Voor de verkoper is de Nationale Woongarantie interessant omdat deze het huis aantrekkelijker maakt en de verkoper daarmee de verkoop versnelt. 

Een veiligere woningmarkt

De Nationale Woongarantie is in het leven geroepen om de woningmarkt veiliger en socialer te maken, vooral in deze onvoorspelbare tijden waarin voor- en tegenspoed elkaar snel kunnen afwisselen. 

Dit is de Nationale Woongarantie

De Nationale Woongarantie is een initiatief om de woningmarkt veiliger en socialer te maken. In een steeds sneller veranderende samenleving, kunnen voor- en tegenspoed elkaar in hoog tempo opvolgen. Met de Nationale Woongarantie hebben kopers meer zekerheid dat zij, ook bij tegenspoed, kunnen blijven wonen in hun droomhuis.