Waarom stijgende huizenprijzen geen zegen zijn, maar een vloek voor de Nederlandse woningmarkt

De huizenprijzen in Nederland blijven stijgen. Hoewel dit voor veel huiseigenaren als een positieve ontwikkeling voelt, schuilt er een groot gevaar achter deze trend. De voortdurende prijsstijgingen leiden tot torenhoge hypotheekschulden, waardoor huishoudens kwetsbaarder worden en de financiële stabiliteit van veel Nederlandse gezinnen in gevaar komt.

De combinatie van hogere huizenprijzen, hogere hypotheken en een onzekere arbeidsmarkt veroorzaakt problemen die niet langer genegeerd kunnen worden. De financiële druk op huishoudens neemt toe, wat ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor de woningmarkt als geheel.

Werkloosheid en hoge hypotheken: een groeiend probleem

In de huidige arbeidsmarkt is werkzekerheid geen vanzelfsprekendheid meer. Volgens het UWV is het aantal grote reorganisaties dit jaar met minstens 46% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bovendien is het aantal faillissementen in de eerste zeven maanden van dit jaar al met 43% toegenomen vergeleken met heel 2023. Daarnaast duurt het steeds langer voordat ontslagen werknemers een nieuwe baan vinden. Wie wél een baan heeft, werkt vaker met een tijdelijk of flexibel contract, waardoor ook deze gezinnen kwetsbaarder worden voor inkomensverlies.

Financiële experts wijzen erop dat een inkomensdaling, bijvoorbeeld door baanverlies, voor veel huishoudens al snel leidt tot financiële problemen. Dit is vooral te wijten aan de hoge hypotheeklasten. Banken en instellingen zoals de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukken steeds vaker het toenemende probleem van betalingsachterstanden onder huishoudens.

Hoge hypotheken: de schuldenval voor Nederlandse gezinnen

Volgens cijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2024 ligt de gemiddelde prijs van een koopwoning in Nederland inmiddels rond de €468.000. Dit betekent dat nieuwe kopers steeds hogere hypotheken moeten afsluiten om een woning te kunnen bemachtigen. Dit heeft ertoe geleid dat de totale hypotheekschuld in Nederland is opgelopen tot een recordhoogte van meer dan €785 miljard (info: De Nederlandse Bank). 

Wanneer het inkomen daalt, bijvoorbeeld door werkloosheid, komen veel mensen in de problemen. Deze problemen zullen de druk op de woningmarkt verder verhogen.

‘House rich, cash poor’: een gevaarlijke situatie

Hoewel het hebben van een eigen woning en het zien stijgen van de woningwaarde vaak als positief wordt ervaren, is de realiteit dat steeds meer huiseigenaren vastzitten in een situatie van beperkte financiële ruimte. Dit fenomeen, ook wel bekend als ‘house rich, cash poor’, betekent dat veel Nederlanders onvoldoende financiële buffers hebben om inkomensdalingen op te vangen.

Uit een rapport van het Nibud blijkt dat meer dan 30% van de Nederlandse huishoudens onvoldoende spaargeld heeft om drie maanden zonder inkomen te overleven. Dit maakt hen kwetsbaar voor zelfs kleine schokken in hun financiële situatie.

De dreiging voor de woningmarkt

De stijgende huizenprijzen, hogere hypotheken en onzekere arbeidsmarkt vormen een reëel risico voor de financiële veiligheid van gezinnen en de stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt. Gedwongen verkopen en betalingsachterstanden worden steeds vaker realiteit, wat ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wordt bevestigd.

In ons volgende artikel gaan we dieper in op de gevolgen van hoge hypotheken voor huishoudens op de korte en lange termijn. Wil je op de hoogte blijven van onze artikelen? Volg ons op LinkedIn of laat hieronder je e-mailadres achter. We e-mail je dan maximaal twee keer per maand over een nieuw artikel.

Meer kijk op de woningmarkt

Hoge hypotheekschulden zetten financiële huishoudens onder druk

Waarom stijgende huizenprijzen geen zegen zijn, maar een vloek voor de Nederlandse woningmarkt

De Nationale Woongarantie is een initiatief om de woningmarkt veiliger en socialer te maken. In een steeds sneller veranderende samenleving, kunnen voor- en tegenspoed elkaar in hoog tempo opvolgen. Met de Nationale Woongarantie hebben kopers meer zekerheid dat zij, ook bij tegenspoed, kunnen blijven wonen in hun droomhuis. Met de Nationale Woongarantie beschermen we kwetsbare gezinnen en de Nederlandse woningmarkt als geheel.

KVK registratienummer 63982501 | AFM registratienummer 12043541 | KiFID 300.018652

Contact

NWG Nederland BV.

Laurierstraat 82, 1016 PP Amsterdam