Nationale Woongarantie geeft huizenkopers meer zekerheid

De Nationale Woongarantie biedt woningkopers meer zekerheid dat zij ook in economisch ongunstige tijden de hypotheeklasten kunnen blijven betalen. Voor verkopers is de Nationale Woongarantie een manier om hun huis aantrekkelijker te maken en de verkoop te versnellen.

De Nationale Woongarantie wordt afgesloten door de verkoper van het huis. Hij of zij voegt de Nationale Woongarantie toe aan het te verkopen huis. Op het moment van overdracht hoeft de notaris alleen zorg te dragen voor de opname van de premie in de eindafrekening en het overboeken van de vereiste premie voor de Nationale Woongarantie. De premie is 0,85% van de uiteindelijke verkoopprijs van het huis.

De Nationale Woongarantie in praktijk

Wie een huis verkoopt, heeft de mogelijkheid de Nationale Woongarantie af te sluiten en deze aan het huis toe te voegen. Hiermee maakt de verkoper het huis aantrekkelijker voor de potentiële koper. De verkoper betaalt daarvoor eenmalig een premie van 0,85% van de koopsom van het huis. De koper kan na de aankoop van het huis de garantie claimen.

Voor de kopers geeft de Nationale Woongarantie meer zekerheid dat zij bij onvrijwillige werkloosheid de hypotheeklasten kunnen blijven voldoen. Gaat het (gezamenlijke) inkomen van de koper in de eerste vier jaar na de aankoop van het huis meer dan 15% achteruit, dan betaalt de Nationale Woongarantie maximaal 24 maanden 50% van de bruto hypotheeklasten(rente en aflossing) met een maximum vergoeding van €4000,- per maand.

Stuur mij meer informatie toe

Vul het formulier hieronder in om snel en vrijblijvend ons informatiepakket met meer informatie te ontvangen. 

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De voordelen voor de koper

  • Zorgeloos wonen dankzij de kosteloze Nationale Woongarantie

  • Een vierjarige dekking voor een deel van de woonlasten bij onvrijwillige werkloosheid

  • Een netto uitkering ter hoogte van 50% van de bruto hypotheeklasten (rente en aflossing) bij onvrijwillige werkloosheid

  • Blijven wonen in de woning, ook bij tegenspoed

De voordelen voor de verkoper

  • Een aantrekkelijker huis voor potentiële kopers

  • Het huis onderscheidt zich van vergelijkbare huizen op de woningmarkt

  • Een snellere verkoop

  • De eenmalige premie hoeft de verkoper pas te betalen als hij de koopsom van het huis ontvangt.

  • De verkoper gunt de koper meer zekerheid

Veelgestelde vragen over de Nationale Woongarantie

Wat is de rol van de notaris?

Bij de overdracht van het huis neemt de notaris de notaris 0,85% van de verkoopprijs als premie op in de eindafrekening en maakt deze over aan de Nationale Woongarantie.

Hoeveel kost de NWG?

Om de Nationale Woongarantie aan hun huis toe te voegen, betalen verkopers eenmalig 0,85% van de verkoopsom van het huis. Dit bedrag wordt verrekend bij het transport van het huis.

Wat vergoedt de NWG?

De Nationale Woongarantie vergoedt 50% van de bruto hypotheeklasten(rente en aflossing) met een maximum van €4000,- per maand. De koper ontvangt deze maandelijkse uitkering als hij of zij onvrijwillig werkloos raakt en het totale gezinsinkomen daardoor met minimaal 15% daalt.

Wat is het verschil tussen NWG en NHG?

De Nationale Woongarantie vergoedt 50% van de woonlasten als de eigenaar van een huis werkloos raakt. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) doet dat niet, maar betaalt de restschuld als de eigenaar het huis noodgedwongen moet verkopen. De NWG voorkomt dat noodlot en is daarom een verstandige en welkome aanvulling op de NHG.

Wat is het voordeel van NWG voor kopers?

Verkopers die de Nationale Woongarantie aan hun huis toevoegen maken hun huis direct aantrekkelijker voor de koper.  Daardoor is de kans groot dat zij met hun keuze voor de Nationale Woongarantie de verkoop van hun huis versnellen.

Hoe sluiten verkopers NWG af?

Verkopers vragen de Nationale Woongarantie aan op het moment dat zij hun huis te koop zetten. Dat doen zij simpel en snel via dit formulier. De eenmalige investering voor de Nationale Woongarantie betalen zij pas als het huis verkocht is en de verkoper de verkoopsom van het huis ontvangt.

Wie betaalt de NWG?

De Nationale Woongarantie wordt afgesloten door de verkoper van het huis. Hij of zij betaalt eenmalig 0,85% van de verkoopsom van het huis. De premie wordt verrekend bij de overdracht van het huis.

Dit is de Nationale Woongarantie

De Nationale Woongarantie is een initiatief om de woningmarkt veiliger en socialer te maken. In een steeds sneller veranderende samenleving, kunnen voor- en tegenspoed elkaar in hoog tempo opvolgen. Met de Nationale Woongarantie hebben kopers meer zekerheid dat zij, ook bij tegenspoed, kunnen blijven wonen in hun droomhuis.